Stress och utbrändhet

Allt fler människor drabbas av stress och utbrändhet. Det är den diagnos som ökar snabbast i sjukskrivningsstatistiken. Det är många faktorer som bidrar till att stressen ökar. En allt snabbare teknisk utveckling, all information som sköljer över oss, allt för många val och beslut som vi skall fatta. Allt detta bidrar till att skruva upp tempot i våra liv.

Vi är gjorda för att klara av kortvariga stressituationer, men vi tar skada när stressen blir långvarig. Vanliga tecken på långvarig stress kan vara stelhet i nacke och axlar, en klump i magen, en känsla av att inte klara av någonting, andningsproblem, tryck eller smärtor i bröstet, sömnproblem, hjärtklappning, eller en känsla av kraftlöshet.

Människor som engagerar sig hårt i sitt jobb, som har stora krav på sig och som har svårt för att säga ”nej” drabbas oftare av utbrändhet än andra. Man kan behöva hjälp med att sänka kraven på sig och att lära sig att sätta gränser. Många behöver också hjälp att acceptera att de behöver vila och en längre tids sjukskrivning. När det gäller stress som är kopplad till jobbet kan byte av jobb vara en nödvändig åtgärd.

Vid stress och utbrändhet behöver du framför allt tid för att återhämta dig. Men att få hjälp med att hitta de faktorer i din personlighet som gör dig sårbar i stressituationer, kan förkorta sjukskrivningen och hjälpa dig att bättre hantera stress i framtiden.

Kontakta mig?

Vill du boka tid eller har du frågor kring min verksamhet? Tveka inte att kontakta mig genom att fylla i formuläret nedan eller genom att ringa mig.

15 + 3 =